Zet kevätkiertueella

Zet vieraili helmi-maaliskuun vaihteessa Vihdin Vihtorilla, Karkkilan Ruukinpajalla ja Hangon Viapajalla sekä Luksiassa Lohjalla. Testailimme Reptilian Overlords -pelin beta-versiota ja samalla laitoimme nuoret vähän pohtimaan tulevaisuuttakin jo marraskuun teemapäivässä testatulla Miljonääripelillä.

Reptilian Overlords -pelissä pelaaja toimii Lizzconn Oy:n johtotehtävissä pahislisko V. Salvatorin palkkaamana. Pelaajan pitää palkata firmaan työntekijöitä ja käynnistää tuotantolinjalla Härpättimien valmistus. Mitä paremmat ja motivoituneemmat työntekijät palkkaa, sitä paremmin Härpätintuotanto pyörii. Huonosti motivoituneiden työntekijöiden käsissä tuotantolinja nimittäin hajoaa herkemmin.

Kun tuotannon on saanut käyntiin, voi pelin vakoilutehtäväosiossa lähteä omaa tuotantoa laajentamaan ja markkinaosuutta kasvattamaan kilpalijayrityksiä Reptreprise ja RepTek vakoilemalla ja sabotoimalla. Vakoilutehtävissä seikkaillaan soluttautuneena työntekijänä kilpailijan toimitiloissa, tavoitteena mm. varastaa uuden tuotteen piirustukset, sabotoida tuotantolinjoja ja yrittää samalla itse yletä kilpailijayrityksen hierarkiassa herättämättä liikaa epäilystä kanssatyöntekijöitä. Samalla tehtävissä kohdataan monenlaisia työelämän tilanteita, joissa tulee esille mm. työyhteisön toimivuus ja toimimattomuus, erilaiset työnteon kulttuurit, työturvallisuus, pomojen ja alaisten väliset suhteet, työmotivaation merkitys ja kiire.

Kun rahaa ja tarvittavia piirustuksia ja prototyyppejä kertyy, voi omassa yrityksessä pistää pystyyn uusia tuotantolinjoja ja kasvattaa oman yrityksen markkinaosuutta. Näin oma yritys alkaa tahkoa entistä enemmän rahaa. Vakoilutehtävissä on kuitenkin myös oma pitkittäisjuonensa ja tehtävien edetessä on väistämättä edessä myös kilpailijayritysten pomojen kohtaaminen – liskoihmiset kun ovat vallanneet koko yrityskolmikon!
Zetin kevätkiertueella huomasimme ilahtuneina, että Reptilian Overlords -peli oli osalle pelureista suorastaan koukuttava. Aluksi peli vaatii hieman tutustumista, että sen jujun ymmärtää. Pieni vaivannäkö kuitenkin palkitaan, sillä kun peliin pääsee sisälle, syntyy helposti halu saada oma tehdas tuottamaan enemmän ja enemmän! ”Just kun mä pääsin vauhtiin!” ”Tää jäi ihan kesken!” meille valitettiin, kun kerroimme, että peliaika alkaa olla tältä erää lopussa. Onneksi peliä voi pelata myös itsekseen: http://zet-hanke.fi/beta/

Huolellisesti työntekijät valitsemalla ja työntekijöitä motivoimalla pääsi yksi pelureistamme jopa 6 miljoonan euron tuottoihin!

Moni muukin pääsi hyville tuotoille, mutta osalla pelureista Lizzconn-yritys kulki eteenpäin vähän yskähdellen. Tarvittiinpa välillä jopa V. Salvatorin lisärahoitusta, että konkursseilta vältyttiin. Jos ei työntekijöistä ja näiden motivaatiosta pidä huolta, niin lopulta uhkaavat kaikki rahat kulua tuotantolinjan korjaamiseen, ja sitten onkin paha kierre käsillä! ”Seuraava kuukausi” -nappia painamalla näkee, miten oma yritys menestyy. Joko yrityksen tuotot kilahtelevat iloisesti yrityksen laariin, taikka vaihtoehtoisesti käykin niin, että tuotantolinja hajoaa ja kilinän sijaan seuraakin kolinaa, räsähdyksiä ja savupilvi – ou nou!

Kaikkia ei välttämättä kiinnosta yrityksen pyörittäminen. Heidätkin on Zetissä huomioitu! Reptilian Overlordsin vakoilutehtäviä pystyy nimittäin pelaamaan myös irtotehtävinä. Tässä vaiheessa meillä oli tarjolla neljä pelin tehtävistä irrallisina versioina. Näin peliä voi pelata pieninä palasina, yksi vakoilutehtävä kerrallaan. Vakoilutehtävissä ideana on kulkea kilpailijayrityksen toimitiloissa, klikkailla eri esineitä ja ihmisiä ja selvittää, mitä osatehtäviä pitää ensin tehdä, ennen kuin tehtävän päätavoitteen pystyy toteuttamaan. Tavoitteeseen pääseminen voi edellyttää esim. laksatiivikahvin keittoa, roskisten penkomista tai työkavereiden riitojen setvimistä. Näin irtotehtäviä pelaten ei tarvitse kantaa huolta, miten Härpätin-linjasto pelaa, vaan voi keskittyä vakoiluun ja sniikkailuun.

Reptilian Overlords -pelin lisäksi pelasimme myös Miljonääripeliä. Peli oli kehitetty mobiiliversioksi marraskuun teemapäivän toimintarastilta. Pelissä jokainen pelaaja joko nostaa itselleen valmiin (välillä vähän hassun) ammatin rasiasta tai kirjoittaa oman unelma-ammattinsa kortille – tai molemmat. Tämän jälkeen pohditaan yhdessä, minkälaiseksi miljonääriksi kyseisessä ammatissa voisi päästä, ja miten nopeasti. Rahan lisäksi miljonääriksi voi tässä pelissä päästä, kun on paljon ystäviä, paljon hyviä tekoja tai paljon kuuluisuutta. Kaikki kirjoitetut ja nostetut ammatit asetetaan pelilaudalle, ja lopuksi voidaan katsoa, minkälaisia miljonäärejä porukasta sukeutuukaan! Peliä voi pelata myös useamman kierroksen. Kun ensin muutaman kerran koittaa valmiilla ammatilla, sitten voikin alkaa jo miettiä sitä omaa unelmaa – miksi oikeasti isona haluaa!

Kiitos kaikille Reptilian Overlordsia testanneille ja Miljonääripeliä pelanneille avusta pelin viimeistelyssä ja valmiiksi hiomisessa! Vielä on edessä viimeiset viilaukset – peli on tulossa sovelluskauppoihin ladattavaksi loppukeväästä.

Teksti ja kuvat: Hanna Tuohimaa, Laurea-ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *